Lammetjes op de dijk of heide in herfstkleuren?

lammetjeOf u nu in de winter een midweek boekt op Texel, of in de zomer een weekje weg, elk seizoen heeft op Texel zijn charme. ’s Zomers kunt u naar het strand om te zwemmen en te zonnebaden, in de herfst kleuren de heide en het bos en kunt u heerlijk dwalen door de natuur. De winter leent zich voor het maken van winterse plaatjes met warme dranken na afloop van een frisse wandeling. Maar in het voorjaar is Texel waarschijnlijk op zijn mooist: fleurige bloembollenvelden, dartelende lammetjes op de dijk en de natuur die uitloopt in frisse kleuren.

Mooi uitzicht vanaf de Fonteinsnol

Fonteinsnol Vlakbij de vakantiehuisjes van ’t Mienthuis en Aldubo, op de kruising van de Rozendijk met de weg naar het Westerslag, ligt uitkijktoren de Fonteinsnol. De toren is genoemd naar een hoog duin (nol). Vroeger was hier een waterbron (fontein) die ontsprong op de helling van de Fonteinsnol. Het bronwater werd gebruikt om het gebied De Mient te bevloeien, via vele snelstromende beekjes of duinrellen. In 1895 werd de bron vergraven om tot de aanleg van het Texelse bos te komen, waarna hij door opdroging verloren ging. De uitkijktoren die nu op het duin staat, ligt vlakbij de plek waar vroeger de bron was, en biedt een adembenemend uitzicht over het eiland.

Nationaal Park Duinen van Texel

koeien-in-duinen-van-texelHet gebied ‘Duinen van Texel’ kreeg in het voorjaar van 2002 de officiële status van Nationaal Park. Het omvat de duingebieden die aan de westkant van Texel liggen. Ook de strandvlakte in het zuiden en de noordpunt van het eiland vallen onder het Nationaal Park. Het bezoekerscentrum van het park is te vinden in natuurmuseum Ecomare bij  De Koog.

Het park kent veel wandelroutes met rode, gele, blauwe en groene paaltjes. Een populaire route bij kinderen is het ‘Sommeltjespad’ aan de Pelikaanweg. De groene routes zijn alleen buiten het broedseizoen vrij toegankelijk. Door het park lopen verschillende fietspaden.

Schapenboeten op het oude land van Texel

boet’t Mienthuis en Aldubo  zijn gelegen nabij het oude buurtschap ‘de Westen’, en de daar veel voorkomende schapenboeten. Schapenboeten zijn stolpachtige schuurtjes, met de vlakke gevelkant naar het noordoosten gekeerd, waardoor de wind weinig vat op heeft op de deur. De wind waait op Texel immers meestal vanuit het zuidwesten.

Het inmiddels verdwenen dorp De Westen was in de 13e eeuw het belangrijkste dorp op het eiland. Vanwege de open verbinding met de Noordzee was het vooral een vissersdorp. In de 14e eeuw kwam door verstuivend duinzand een einde aan deze verbinding, en verlieten de bewoners het dorp, om zich elders op Texel te vestigen.

Cultuur

museumOf het zonnetje nu schijnt of niet, u hoeft zich geen enkel moment te vervelen. Deze musea zijn absoluut een bezoekje waard: Natuurmuseum Ecomare bij De Koog, Kaap Skil in Oudeschild, Het Cultuurhistorisch Museum in De Waal, De Oudheidkamer in Den Burg, het Juttersmuseum ‘Flora’ nabij De Koog, het Luchtvaart en Oorlogsmuseum bij De Cocksdorp, het Walvisvaarders huisje in Den Hoorn en de vuurtoren bij De Cocksdorp.

Ook is het interessant een kijkje te nemen bij de Texelse Bierbrouwerij, de Zelfpluktuin en Landgoed De Bonte Belevenis. Wilt u meer inspiratie opdoen voor leuke uitjes op het eiland? Bezoek dan eens de website van VVV Texel.