Prins Hendrik

prins-hendrik-texelDe omgeving van de parken Aldubo en ’t Mienthuis werd in de vorige eeuw ook wel ‘De Kroondomeinen’ genoemd, omdat het woonhuis van ’t Mienthuis in 1918 werd gebouwd om een van de vriendinnen van Prins Hendrik met hun dochter in onder te brengen. Door de ligging bij bos en duinen was het ook een ideale plek voor de prins om zijn geliefde jachtpartijen te houden. Een ongehuwde vrouw met een kind was in die tijd een schande, er werd dan ook gezocht naar een geschikte echtgenoot. Uiteindelijk werd deze gevonden. Als dank werd de man aangesteld als directeur van het postkantoor in Den Burg.

De oude mientgronden

mientgronden-jac-p-thijsse-texelHet bos op de mientgronden (mient = gemeenschappelijk) is vanaf 1896 aangeplant. De Westermient was een licht heuvelachtig gebied met een rijke lage begroeiing, door Jac. P. Thijsse in 1927 aangeduid als ’een Tooverland’. De valleien van de Mient waren hier en daar ontgonnen en als grasland of moestuin in gebruik. Er stonden enkele duinboerderijtjes en plaggenhutten, waar de bewoners in armoede leefden, verder was het gebied vrijwel onbewoond. De meeste huizen verschenen pas in de dertiger jaren van de 20e eeuw, toen het aangelegde bos luwte begon te geven.

Het begin van Aldubo en ’t Mienthuis Vakantiehuizen

Opa Jan en Oma Hermina Boon woonden tussen ‘Jan Ayeslag’ (Paal 12) en ‘Westerslag’ (Paal 15). Jan Boon werkte bij Staatsbosbeheer. Als eerste grote klus hielp hij bij de aanleg en aanplant van het huidige dennenbos. Naast zijn werk bij Staatsbosbeheer verdiende opa zijn geld met het stropen van wild, meeuweneieren zoeken en aangespoeld zeehondenvlees verkopen.

Aly en Dudy Boon - Aldubo

In de jaren dertig van de vorige eeuw verhuisde de familie Boon naar Rozendijk 37. Zij noemden hun boerderij  ‘Aldubo’, naar hun beide dochters Ali (de moeder van Simon Lap van ‘t Mienthuis) en Dudy (de moeder van Maarten Jeroen den Boer van Aldubo).

Naast het houden van vee (een koe en wat schapen) zijn ze zomerhuisjes gaan verhuren: ‘de Eersteling’ en ‘Wollewei’ (naar het schilderij uit Erik of het klein insectenboek), daarna ‘het Wambas’ en ‘de Turel’. Destijds had de familie veel medewerkers van Staatsbosbeheer  in de kost.

De derde generatie is aan de beurt

Begin jaren 70 kochten Aly en haar man Biem Lap het nabij gelegen woonhuis ’t  Mienthuis’, waar zij ook gingen verhuren. Zoon Simon: “Eind 1998 hebben mijn vrouw Janet en ik de verhuur overgenomen van mijn ouders. De  accommodaties waren echter niet meer van deze tijd. In  2007  hebben we drie nieuwe vakantiehuizen gebouwd op het erf naast ons huis.  Ze heten ‘de Prins’, ‘de Jonker’ en ‘de Jonkvrouw’, met een knipoog naar het verleden. We hebben veel terugkerende gasten,  ook mensen die via familie, buren of vrienden bij ons komen middels  mond tot mond reclame.”

2000: afscheid van de kampeerplaatsen

Aly’s zus Dudy en haar man Rien den Boer bleven op Aldubo en sloten zich aan bij de Stichting Vrije Recreatie (kamperen bij de boer). Gekscherend maakte de familie er altijd van: kamperen bij Den Boer. Zo’n 15 jaar geleden zijn de kampeerplaatsen echter vervangen door twee ruime vakantiewoningen: ‘De Mispel’ (genoemd naar een  mispelboom die daar vroeger stond) en ‘’t Roodborstje’ (omdat er altijd roodborstjes in de tuin op de Rozendijk zitten).

Rust en natuur

Maarten Jeroen en Astrid (Aldubo): “Onze gasten komen voor de rust, de ruimte en de natuur. De ligging aan de rand van de dennenbossen, lekker dicht bij het strand, is ideaal en het weidse uitzicht over de weilanden van de Westen is prachtig.